espolón calcáneo
|

“Em fa mal el taló perquè tinc un esperó Calcani”. És l'esperó el motiu real del seu dolor?

Habitualment arribeu a consulta dient que teniu un esperó i per això us dol el taló. Alguns observeu com una punta a la RX i us fa la sensació que aquesta part de l'os es clava a l'interior del vostre peu. També us han recomanat teràpies com a ones de xoc o altres tècniques per trencar aquest tros d'os. Amb aquest post volem aclarir que és el esperó calcani, perquè apareix, i que és el que produeix aquest dolor.

Què és l'esperó calcani?

L'esperó calcani és una protuberància osteofítica de més de 2 mm que es troba davant de la tuberositat del calcani. Pot ser de dos tipus: esperó calcani plantar i esperó calcani dorsal.

Per què apareix?

Es produeix principalment quan la fàscia plantar, que és un teixit elàstic que uneix el taló amb la zona que va per sota dels dits del peu, està sotmesa a una excessiva tracció i sobrecàrrega, generant micro trencaments. Aquesta inflamació pròpia de la fàscia de manera constant produeix que les partícules de calci (osteòfits) es vagin formant en aquesta regió formant així l'esperó.

Què és el que produeix aquest dolor?

Quan fem una radiografia de perfil s'observa és esperó amb forma punxeguda, però si l'observéssim de cara seria més quadrat o arrodonit. Per tant, el seu dolor no és a causa que es clavi el bec. A més l'esperó no es forma d'un dia per a l'altre, potser vostè porta 4 anys amb un esperó i no li hagi produït en cap moment dolor. En conseqüència, el que està produint aquest dolor no és l'esperó, sinó la inflamació de la fàscia plantar, que normalment serà a conseqüència duna alteració biomecànica del seu peu.

Com tracto l'esperó?

Moltes vegades es proposen teràpies amb l'objectiu de descalcificar aquesta zona com són les ones de xoc o altres alternatives. Això pot ser útil per alleujar el dolor o la simptomatologia, però no estem resolent l'origen real del seu problema que és la inflamació de la fàscia que ve a conseqüència dun problema biomecànic. Per tant, el que hauria de fer és acudir al podòleg per realitzar un estudi de la petjada i observar aquesta alteració si és a conseqüència d'una mala petjada. En cas que tingueu una alteració de la marxa, el més probable que necessiteu plantilles personalitzades.

Entrada similar